Att kommunicera på rätt sätt - är det möjligt?
Kommunikation bygger, sedan urminnes tider, på att någon vill förmedla något till någon. Enkelt? Javisst! Men varför blir det då så ofta fel och hur kan du aktivt arbeta för att förebygga dessa missar i det dagliga, både på jobbet och hemmavid? Att kommunicera är A och O, något som vi på Spintr vill highlighta när du väljer att använda vårt intranät i er dagliga kommunikation på arbetsplatsen.
Finns det några rätt och fel när det kommer till att kommunicera?
Generellt skulle jag vilja påstå att det är rätt, så länge du väljer att kommunicera. Oftast uppstår felen, eller rättare sagt missförstånden, när det som bör kommuniceras hålls inne. Men, några tips längs vägen kan göra kommunikationen betydligt enklare!
Tydlighet
Du har säkert varit med om att en chef, kollega eller kanske partner har lindat in ett samtal i bomull för att hen enklare ska kunna leverera budskapet utan att trampa någon på tårna eller kanske för att det ska låta som att allas behov tillgodoses. Men i själva verket vet både du och jag att detta snarare komplicerar än förenklar vardagen för mottagaren, och avsändaren. Så tänk på det nästa gång du vill kommunicera något. Ju tydligare och mer konkret, desto enklare och lättare för mottagaren att ta till sig och förvalta budskapet vidare.
Förväntningar
Var noga med hur du förmedlar informationen. Men glöm inte att vara minst lika noga med att följa upp hur budskapet mottagits. Fick du frågor under tiden du presenterade dina tankar? Lovade du att utföra något från ditt håll för att möta mottagarens tankar kring ditt budskap? Se då även till att utföra dessa handlingar från ditt håll så att ni möts halvvägs. Det kan vara lätt att lova att hjälpa i stundens hetta, men glöm då för guds skull inte bort att även göra det.
Närvaro
Både som den som vill kommunicera något och som den som lyssnar är närvaro A och O. Att vara fysiskt närvarande eller finnas tillgänglig i exempelvis ett telefonsamtal är så klart en vital pusselbit, men att vara fullt närvarande genom att visa intresse kring det som kommuniceras är minst lika viktigt. Nicka, behåll ögonkontakt, ställ följdfrågor - se till att budskapet som din kollega vill förmedla uppfattas av dig och att du är öppen att ta emot det.
Vad händer om vi inte kommunicerar?
Människan har alltid kommunicerat, och haft ett stort behov av detta. Detta sker på en mängd olika sätt! Via skrift i brev, mejl, sms och sociala medie-uppdateringar. Via kultur i form av teater, musik, konst eller litteratur. Och så klart via samtal i form av fysiska möten, men också med stor del via våra nyare, mer moderna kanaler som exempelvis videosamtal, konferenser via webben, röstsamtal och så vidare. Även program och applikationer, exempelvis via Office 365, arbetar för att försöka att underlätta din kommunikation i vardagen och i arbetslivet.
Men har det förenklat vår förmåga att kommunicera? Har vi tack vare alla dessa hjälpmedel blivit experter på kommunikation?
I Spintr har vi samlat de viktigaste verktygen och programmen för att er kommunikation ska fungera så enkelt och smärtfritt som möjligt. Här kan alltifrån det mest komplicerade och tråkigaste, till det lite mer lättsamma och vardagliga kommuniceras på olika plan och till olika publiker. Du bestämmer helt enkelt själv vem som ska nås av informationen. Kanske är det så att alla ska få ta del av filmen som spelades in på julfesten? Släng upp den i det sociala flödet då! Men budgeten för nästa år kanske bara är för ledningsgruppen och hamnar därmed i den hemliga gruppen som bara medlemmar i just ledningsgruppen kommer åt.
Möjligheterna att kommunicera är oändliga, och så även behovet.